A+ A A-

Хоби

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 404

Ползата от каране на ролери

Според запознати, карането на ролери може да замести една кардио тренировка. Така можете да се простите с голяма част от натрупаните калории и същевременно да стегнете мускулите на корема, седалището и краката.

 

Не се заблуждавате, че това е занимание единствено за децата. АКо това ви доставя удоволствие и не срещате затруднение, слагайте ролерите и наоред!

За начинаещите в тази сфета на спорта ще споменем, че съществуват няколко вида ролери:

Фитнес ролери

Те са с 3-5 меки колела, които са подредени едно след друго. Шината е алуминиева, а спирачката се намира на петата на една от кънките. Този модел ролери нямат ограничения за пола на каращия и се препоръчва да се карат на асфалт.

Aggressive ролери или блейдове

Те имат пластмасова основа и твърди и малки колела. Те са предназначени за екстремно каране, скокове, пръзаляне по ръбове и тръби.

Фриистайл ролери

Те има алуминиева шина и твърди колела. Предназначени са за свободен стил пързаляне и правене на сложни трикове.

Спийд ролери

Предназначени за пързаляне по стъмнини, притежават твърди колела и алуминиева основа.

Крос ролери

Този модел ролери са направени с гумени колела и са пригодени за каране в пресечена местност.

Когато искате да си купите наистина качествени ролери, ще трябва да предвидите поне 150 лв, тъй като останалите, които са на по-ниска цена, няма да ви предложат качествено пързаляне и безопасност.

Трябва да сте наясно, че силиконовите колела се въртят по-плавно. Някои от по-скъпите модели позволяват вариация в номерата поне 2-3 номера, за да могат да се използват по-дълго време, ако се използват от деца.

Чорапът също е от значение. Пластмасовите позволяват промяна на номера, тъй като са в две части, а текстилните лесно се перат.

Качествените ролери можете да познаете и по това, че притежават ресор, който действа омекотяващо на вибрациите при пързаляне. Когато решите да купувате ролери, по-добре е да ги премерите, не е за препоръчване покупката от интернет.

 

 

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 510

Какво да знаем при избора на скейтборд и сноуборд

В началото скейтбордът е бил само един сърф, на който сложили 4 колелца. Колелцата не били направени от полиуретан и вдигали голям шум, а това карало хората да се оплакват на полицията. Така в продължение на 30 години карането на скейтборд било напълно забранено. През 60-те години на миналия век скейтбордът отново излиза на мода.

 

Днес скейтбордът е позволен за употреба и младежите правят всякакви трикове с него.

Сноубордът също е една дъска, но без колелца и се използва за пързаляне по снега. При избора на сноуборд, трябва да се съобразите с четири важни неща: колко сте напреднали, колко е широ сноуборда, колко е дълъг и какъв стил на каране предпочитате.

Предлагат се сноубордове за всички нива на напредналост. Трябва да изберете този, който ще ви е най-удобен при пързаляне.

Добре избраната ширина на сноуборда е тази, при която обувките излизат от двете страни на дъската, но съвсем малко. Ако обувките стърчат много навън, те ще се опират в снега и при завой можете да паднете заради загуба на баланс.

Добре е да знаете, че на пазара има и сноубордове, предназначени за жени. Те не се различват по цвета, а по това, че са напълно съобразени с дамската физика – различен център на тежестта и по-малки крака.

Също така има и детски модели, които не трябва да бъдат пренебрегвани.

Съществиват много модели дъски за различните стилове и терени на каране. Тук няма да се спираме конкретно на всеки. Това, което ще отбележим, е възможността да пробвате спорта първо с взет на заем сноуборд и да изкарате един курс, за да можете да усетите дъската, да разберете основните правила за безопасно пързаляне, да осъзнаете какъв е стила ви и една тогатва да изнвестирате в покупката на ваша лична дъска. Не бързайте с покупката, все пка не сте сигурни дали това е вашия спорт.

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 556

Parfois и Calzedonia сезон пролет 2017

Португалската модна марка Parfois, представя нова колекция от аксесоари за пролетта на 2017 г. Ние сме сигурни, че ще харесате тази колекция! 
За предстоящия горещ сезон дизайнерска марка Parfois предлага неустоими модни аксесоари, детайлите по които са били вдъхновени от флората и фауната в комбинация със стила минимализъм. 

Read more: Parfois и Calzedonia сезон пролет 2017

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 582

Parfois и Calzedonia сезон пролет 2017

Португалската модна марка Parfois, представя нова колекция от аксесоари за пролетта на 2017 г. Ние сме сигурни, че ще харесате тази колекция! 
За предстоящия горещ сезон дизайнерска марка Parfois предлага неустоими модни аксесоари, детайлите по които са били вдъхновени от флората и фауната в комбинация със стила минимализъм. 

Read more: Parfois и Calzedonia сезон пролет 2017

 • Written by Angel Dimitrov
 • Category: Хоби
 • Hits: 932

Разнообразие на уредите за нощно виждане

Специалистите констатират увеличено производство и използване на различни уреди за нощно виждане. Наблюдава се значително намаляване на цените, многократно подобрени технически параметри, както и разширяване на областите, в които се прилагат уредите за нощно виждане.

 

Военните използват тези уреди в почти всички свои дейности. В цивилния живот уредите за нощно виждане се използват за спасителни акции, навигация в превозни средства, за правоохранителни дейности, туризъм, развлечения, научни изследвания.

Логично е, всяко приложение да изисква разработването на различен вид уред, който отговаря на съответните нужди.

Уредите за нощно виждане могат да бъдат разделени на два основни вида, базирани на технологията, която се използва.

Уредите за нощно виждане, които работят на принципа на усилване на светлината с наличен електронно оптичен преобразувател. Те се характеризират със зелен оттенък на образа. Тези устройства се характеризират със завидно висока разделителна способност, добра идентификация на хора, ниска цена и възможност да бъдат монтирани към видео и фото апарати. Недостатък на устройствата е, че не може да работи при отсъствие на светлина и намаляване качеството на образа при дъжд и мъгла.

Уредите за нощно виждане, които използват топлинното излъчване на наблюдаваните обекти, се наричат термовизори. Те имат висок контраст, изключително ефективно откриват хора и автомобили и могат да работят при пълна тъмнина. Като недостатъци на този тип уреди могат да се споменат задължителното наличие на температурни разлики и високата цена.

Съвсем нова разработка в тази област е комбинираната технология, където технологията за топлинно излъчване се съчетава с технология на светлинно усилване на образа. Тази нова технология е особено ефективна при ниски нива на осветеност.

Към момента по-масово се използват уредите за нощно виждане с технология на усилване на светлината. Принципът им на действие е основан на усилването на отразената светлина от нощното небе, отражението на уличното осветление от земната или водната повърхност.

 

При нужда от подобен уред, направете консултация със специалист, който да ви насочи към подходящия артикул.