A+ A A-

Идеи за онлайн бизнес

Бизнес идеи

Сигурно сте чували това хиляди пъти досега – ако искате да спечелите много пари чрез онлайн бизнес, трябва да предложите свой собствен продукт или услуга.

Добре, направете го хиляда и един пъти!


Въпреки че сътрудничеството с някого е добра възможност за допълнителни приходи, най-добрият вариант си остава предоставянето на уникален продукт или услуга, който вие контролирате. По този начин цялата печалба идва при вас, вместо само около 10 – 40%.


Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да изберете печеливша бизнес идея:


1. ЗАПОЧНЕТЕ С НЕЩО, КОЕТО ВИ Е ПОЗНАТО

Ако имате опит в определена сфера, благодарение на досегашната ви работа или хобито ви, най-добре е да помислите как да използвате този опит, за да започнете собствен бизнес. Не е необходимо това да е нещо, с което сте се занимавали 20 години. Просто помислете за нещо, в което сте добри и можете да използвате натрупаните знания в собствения си бизнес.


2. НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ В ОПИТИ ДА ОТКРИЕТЕ НАПЪЛНО НОВА ИДЕЯ

В разгара на дот ком ерата в САЩ компаниите се надпреварваха първи да предложат нов продукт или да обслужват определен пазар. Въпреки че някои от нововъведенията получиха признание, в края на краищата те се провалиха тъй като бяха нещо напълно ново и не знаеха как да постигнат целта си. Следващите, които оперираха на тези пазари успяха, защото видяха грешките, допуснати от своите предшественици и ги избегнаха.

Когато търсите бизнес идея, не се опитвайте да откриете нещо, което изобщо не е предлагано досега. По-добра стратегия за повечето нови предприемачи е да открият нещо съществуващо, което обаче има нужда от усъвършенстване.


3. НАСОЧЕТЕ СЕ КЪМ СФЕРА, КОЯТО СЕ НУЖДАЕ ОТ ПОДОБРЕНИЯбизнес идея - процес

Помислете за продукти или услуги, които сте използвали или сте чули коментари от други хора. Има ли такива, които бихте могли да усъвършенствате? Има ли нещо, което не се предлага, а би било от полза? Помислете за бизнес, чрез който ще задоволите потребности, които съществуващите фирми не успяват.


4. СЪСРЕДОТОЧЕТЕ СЕ ВЪРХУ ОПРЕДЕЛЕНА НИША

Изберете специфичен пазар, на който бихте могли да предложите уникални продукти или услуги. Ясно е, че не можете да предложите всичко за всички. Опитвайки се да го правите, поемате пътя към разочарованието, неуспеха и провала.

Като малка фирма, по-добре е да се съсредоточите към малък пазарен сегмент и да работите усилено, за да предоставите продуктите и услугите, от които се нуждае. Ако се справите с тази задача, ще се прочуете като експерт във вашата област и ще можете да развивате и нови дейности.


5. ВНИМАВАЙТЕ ЗА ОТРАСЛИ, КОИТО СА ПРЕНАСЕЛЕНИ

Макар че трябва да сте първи на даден пазар, трябва да внимавате и за такива, които са вече претъпкани. Един от ключовете за успех в бизнеса е да се различавате от конкуренцията. Ако клиентът не може да прецени, че за него е по-полезно да работи точно с вас, а не с някой от конкурентите ви, никога няма да можете да привлечете хората, от които имате нужда, за да успеете. Ако има толкова много фирми, които предлагат това, което и вие, така че не можете да се разграничите от тях, по-добре изберете друга сфера.


6. ПОМИСЛЕТЕ КАКВО ВЪРВИ ОНЛАЙН

Има стоки и услуги, които се продават успешно онлайн и други, които не успяват. Помислете върху следните правила, когато избирате бизнес идея:

 

  • Продуктът или услугата, която предлагате не трябва да е лесно достъпна офлайн или клиентът трябва да има изгода, ако я поръча от вас – като например цена или пакет от допълнителни продукти.
       
  • Трябва да се харесва на по-голямата част от хората – Интернет е глобална среда. В този смисъл имате локални възможности, но трябва да ги проучите внимателно.
       
  • Продуктът трябва да е лесен за доставяне.
       
  • Не можете да продавате нещо, което се предлага безплатно онлайн.* Преди да решите какъв бизнес бихте искали да започнете, трябва добре да го проучите. Имайки представа колко голям е пазарът, кои са основните ви конкуренти и какво предлагат те, ще успеете да избегнете грешки, които ще ви струват скъпо.